RSS

Var finns männen?

15 Sep

I en afrikansk by samlade byahövdingen alla män i stammen. Han var bekymrad över att det saknades män i stammen. De samlades i hans tält och samtalet började. Hövdingen frågade: Visst är det ni som bestämmer hemma? Och så utmanade han alla männen, -”ni som bestämmer hemma går ut genom den vänstra öppningen och ni som tycker att kvinnan bestämmer går ut genom den högra öppningen”.
Alla män gick ut genom den högra utom en.
Dagen därpå samlades alla igen. Hövdingen var ganska glad att det fanns en man i alla fall. Han frågade så mannen hur det var hemma hos honom eftersom han gick ut genom den vänstra öppningen. Mannen tittade lite förläget ner på jordgolvet och sa: Det sista frun sa innan jag gick var, ”Gör inte som majoriteten”.
”Har jag vad som krävs” var rubriken på förra veckans tankar. Det verkar vara en generell fråga som hälften av jorden befolkning ställer sig. Mer eller mindre medvetet, mer eller tydligt. Och hur frågan bemötts av omgivningen ser ut att i viss mån påverka hela livet.
Skrapar man ytterligare på ytan i manlighet och det maskulina ser det ut att finnas ytterligare en tretvinnad tråd. De må vara malplacerade, bortglömda eller missriktade, men i varje mans hjärta finns en vild längtan efter en strid att utkämpa, ett äventyr att uppleva och en skönhet att rädda.
Tråden finns i otaliga filmer genom åren, i grabbarnas lek osv.
Alla trådens tre trådar innehåller en portion av osäkerhet där resultatet och framgången inte är given. Men det är det som är tjusningen, själva utmaningen.
Man kan fråga sig om ”trygghetsnarkomanernas land” (David Eberhart) håller på att kväva dessa trådar och därmed flytta dem till ”nätet” eller adrenalinkickarnas övningar.
Finns det relevans i detta blir frågan osökt hur hanterar vi erfarenheterna av begränsningarna.
KKK. Kopiera, kompensera eller korrigera. Insikterna utmanar till reflektion. Men mer om det en annan ”Veckans tanke”.

Trevlig läsning
Anders

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 september, 2013 i Okategoriserade

 

Kommentarer inaktiverade.