RSS

Glöm inte att tömma ryggsäcken!

14 Apr

Känner du igen uppmaningen? Oavsett om du är barn och kommit hem från skolan och har blöta badkläder i den eller varit ute i skogen och haft en skön utflykt.
Jag gör det se´n! Just nu är annat viktigare.
Säkert har du erfarenhet av att ”glömt” för länge. Både badkläder och chokladtermos.
Åtminstone skvalrar näsan om det.
Under en längre tid har jag tagit del av människors ”livsryggsäckar”. Både den egna och andras. För det mesta har dom innehållit mer eller mindre starka erfarenheter av förluster och svek. Tunga erfarenheter som både är färska och nygjorda eller gamla och har erfarits i barnaår.
Anledningen till att jag fått ta del av ”det glömda” har ofta varit att innehållet gjort sig påmind genom att påverkar och styra livet i en oönskad riktning.
En gemensam nämnare ser i skrivande stund ut att vara rädslan för övergivenhet. Och vem skulle inte vara rädd för den.
Rädslan har ofta sitt upphov i erfarenheter av att utfästa löften människor emellan inte hållits. Det gäller både vuxnas relation till barn, eller vuxna sinsemellan.
Det är en rädsla som kan få medarbetaren att bli en motarbetare, den närmaste relationen att utmanas till och över bristningsgränsen. Barn att ständigt leva i en flyktberedskap eller ett omättligt bekräftelsebehov.
För övergivenhetsrädslan kommer att påverka förmågan och viljan till tillit.
Kanske har du slutat läsa nu för denna tanke är för utmananden. Jag förstår dig. Dock finns det något befriande i att vädra ur ryggsäcken och därmed förbereda sig för livets nu och framtid. Så vad göra. Vårvintern bjuder goda tillfällen för reflektion. Renfällen, sittplatsen vid eldstaden, sängen i husvagnen eller promenaden är alla inbjudande tillfällen att möta sig själv och vädra livets ryggsäck. Bjuder tillfällena också på möjlighet till samtal kommer mycket att hända. Lycka till.

Trevlig helg.
Anders Lindh

(PS! Påskens huvudperson uttryckte också sin rädsla; ”Min Gud varför har du övergett mig!”) DS.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 april, 2017 i Okategoriserade

 

Kommentarer inaktiverade.

 
%d bloggare gillar detta: