RSS

Bemyndigande…

14 Maj

Den största kärleken vi kan ge en annan människa är att återge henne rätten till ansvar för sina handlingar och låta henne möta sin smärta och sorg (Tuff kärlek). Orden är hämtade från FMN:s (Föräldraföreningen mot narkotikas) insikter om hur missbruk i en familj skapar medberoende och hur viktigt men svårt det är med tillfrisknande.
Eftersom det finns fler områden i livet som kan glida över i missbruk (shopping, spel ,sex, arbete…) än droger är mörkertalet för medberoendet i familjer stort. Medberoendet innehåller mycket skam vilket gör att det är svårt att orka se och förändra. Smärtsamt nog blir man som medberoende ofta en möjliggörar till ett fortsatt missbruk. Något som missbrukaren ofta utnyttjar.
Men det finns andra områden där FMN:s insikt är utmanande. Ett hastigt besök på ICA kom att belysa denna utmaning ordentligt. Jag träffade en bekant som arbetade inom vården och genast kom vårat samtal att handla om dess brister på olika sätt. (Semestern var i fara). Men också hur mycket tid som går åt till dokumentation istället för att ta sig an vårdtagaren. Detta skrivande resulterar, menar jag, i en rädsla/fruktan för att det inte skall uppstå fel och ett försök till friskrivning av ansvar. Dokumentationen är för det mesta påkallad av de högre nivåerna i organisationen.
Svårigheterna med denna ordning är främst att människor reduceras på olika sätt. De begränsas i viljan till eget engagemang. (Det kan ju bli fel och vad händer då?) Men med ansvar kommer också kreativitet. De hör ofta ihop. Men genom ”ordningen” reduceras denna skaparvilja. Detta gäller inte bara inom vården, som vårat samtal handlade om, utan alla tjänster egentligen. Alla arbeten oavsett var behöver innehålla både verktygen att utföra jobbet och tilldelat ansvar/förtroende att klara det.
Därför är FMN:s insikt befriande. Den hjälper att återta rätt focus, att skapa intressanta arbetsplatser. Men på ett djupare plan handlar det om att bemyndiga människan att vara människa. För utan ansvar är människan inte människa längre. Så fram med modigare chefer som bemyndigar medarbetare och kreativa ansvarstagande medarbetare som utför jobbet.

Trevlig läsning
Anders Lindh

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 maj, 2017 i Okategoriserade

 

Kommentarer inaktiverade.

 
%d bloggare gillar detta: