RSS

Två hoplimmade papper.

04 Nov

Allhelgonatiden är som bekant en helg då det är legitimt att minnas nära och kära som har dött. En kort period då vi får tillåta oss att känna saknad, öva oss i att uttrycka sorgen och saknade. Därmed sakta men säker lära oss att leva med förlusten.
Men också att uttrycka vår tacksamhet för deras livsgärning som på många sätt lagt grunden till vår tid och våra möjligheter.
Två hoplimmade papper är en bild för att illustrera ett av de ord som bibeln använder för att beskriva relationen i ett äktenskap. (Illustrationen är nog användbar på fler relationer). Samhörighet och enhet är oerhört stark.
När en sådan relation går sönder genom döden eller på grund av andra orsaker blir det så tydligt att det smärtar. Prova riv isär två hoplimmade papper så får du se resultatet, båda går sönder. Med den bilden som bakgrund är det förståeligt att det tar tid att sörja, gråta, sakna, för att sakta återkomma till ett helare liv igen. Tid som vi behöver unna oss mer än bara under allhelgonatiden.
Sorgligt nog finns det förluster som inte rymmer ett uns av tacksamhet, sorg och saknad. Bara befrielse.
Helgen legitimerar också möjlighet att smaka på den mest demokratiska livsbetingelsen som finns, att vi alla skall avsluta våra liv. Dö. I trygghetssverige gör vi en hel del för att undvika denna sanning. Vi skjuter bort den till sjukhus, vårdinrättningar och boenden där man på ett mirakulöst lindrar åldrandet och ensamheten. Ibland undrar jag om svenskens dokumenterat dåliga mående är framsprunget ur den brist på mötet med det oundvikliga. Därmed reduceras möjligheten till att förvärva inre verktyg för bearbetning av en förlust av en nära anhörig. Men också glädje över livet.
Allhelgonatiden är en tid för reflektion, att öva sig i att leva med förluster. Men också att leva för de levande, att vårda de hoplimmade papprena. Kanske är det, i och efter sorgen, ett av de bästa sätten att hedra och respektera nära och kära.

God läsning
Anders Lindh

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 november, 2017 i Okategoriserade

 

Kommentarer inaktiverade.

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: